Bioskop “Cineplexx”

 
Bioskop “Cineplexx”
ČLAN NOVOBEOGRADSKOG KLUBApopust: 10%

Bioskop “Cineplexx”


  

Kako je sve počelo?

Constantin Film-Holding je osnovan 1951. godine u Austriji kao preduzeće za distribuciju filmova. U kasnim 1960-im time je stvorena druga baza za razvoj bioskopske industrije u Austriji. Do 1990-ih u ovom segmentu je otvoreno 25 tradicionalnih bioskopa i bioskopskih centara.

Promene u Constantin porodici

Zaokret je usledio 1993. godine. Osnovan je Cineplexx, deo kompanije Constantin Film-Holding. U to vreme je u Austriji zatvoren veliki broj tradicionalnih bioskopa, zbog ulaska multipleksa na tržište filmske industrije. Constantin Film je reagovao na ove promene, pa je u Austriji osnovana grupa od 20 bioskopa, sa 157 filmskih platna. Osim njih, deo grupacije su i tradicionalni bioskopi sa ukupno 16 bioskopskih sala.

Širenje u regionu

Cineplexx International je osnovan 2009. godine, kada je počelo širenje Cineplexxa izvan granica Austrije. Prvi takav bioskop je otvoren u Bolzanu u Južnom Tirolu/Italija.

Cineplexx Srbija

Tokom 2011. i 2012. godine otvoren je veliki broj bioskopa u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji. Na velikom otvaranju u tržnom centru Delta City u Beogradu, 08. decembra 2011. godine, prikazan je film reditelja Bojana Vuletića ,,Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem” čime je bioskop Cineplexx obogatio kulturnu i zabavnu ponudu glavnog grada Srbije. Već naredne godine je otvoren i bioskop u samom srcu Šumadije, Kragujevcu, kada je 20. marta prikazan prvi film u Cineplexxu u okviru tržnog centra Plaza.

Takođe, Cineplexx je u Zagrebu preuzeo bioskop u središtu grada, te je time udaren temelj za širenje u Hrvatskoj. Poslednje veliko širenje je bilo u maju 2013. kada je u Sloveniji otvoreno šest multipleks bioskopa. U sklopu razvoja Cineplexx bioskopske mreže, u decembru 2013. godine otvoren je multipleks bioskop i u glavnom gradu Albanije, Tirani. Trenutno, van Austrije, Cineplexx poseduje 114 bioskopskih platna.
Cineplexx bioskopi sa najsavremenijom digitalnom opremom omogućavaju izuzetno visok kvalitet slike i zvuka, kao i 3D tehnologije u salama u Beogradu i Kragujevcu.

Vodeća tržišna pozicija na Balkanu

Cineplexx je austrijska bioskopska grupacija sa preko četiri decenije iskustva u ovoj oblasti.
Danas je Cineplexx zastupljen u 38 multipleksa i 6 tradicionalnih bioskopa u Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Italiji, a nudi 288 bioskopskih dvorana sa preko 64.000 sedećih mesta. Sa oko 1.100 zaposlenih, Cineplexx bioskopi su u 2012. godini ostvarili promet od 115 miliona eura, te dočekali oko 10,5 miliona posetilaca.