Позориште Славија
ЧЛАН НОВОБЕОГРАДСКОГ КЛУБАпопуст: 50%
  • Телефони: 011/2436-995,011/2437-395,011/2445-828
  • Адреса: Светог Саве 16-18 , Врачар
  • Радно време: пон-суб: 9-20 часова, недеља: 18:30-20 часова
  • Web:http://www.pozoriste-slavija.co.rs

Позориште Славија


Позориште „Славија“ је основано 26.12.1995.године. Првих година је радило повремено а са редовним свакодневним репертоаром кренуло је почетком 1999. године.  За ових осамнаест година извели смо преко 80 премијера, а наша позоришна сезона траје од почетка септембра до јула следеће године. Како је репертоар основа рада сваког позоришта, у том периоду, изузимајући три дана новогодишњих празника, представе изводимо из вечери у вече, по чему смо јединствено позориште не само на нашим просторима.

Позориште „Славија“ је још по много чему јединствено позориште у Београду и Србији,  специфичног духа и оригиналне позоришне концепције која нештедимице уноси једну посебну боју у позоришни живот главног града. За кратко време, захваљујући пажљиво одабраном репертоару, заузима значајно место не само међу београдским позориштима. Доказ за то је што су ти резултати препознати и од наших многобројних гледалаца и стручне јавности.

У нашим савременим условима веома изражене неписмености и сиромаштва становништва као највећих непријатеља позоришта првенствено смо се трудили да не будемо досадни. На сцени Позоришта „Славија“ глумац је увек у центру уметничких збивања, као што је то готово увек случај у опробаној театарској пракси широм света. Посебну пажњу посвећујемо савременој домаћој драмској продукцији, као и жанровској разноликости репертоара. Потпуно свесни и мањкавости репертоара, али и  убеђени да је такав репертоар једини начин опстанка једног самофинасирајућег позоришта у нашим условима, које је и оснивач угледног Међународног позоришног Фестивала који се у континуитету одржава већ 12 година.

Поред сопствене продукције на нашој сцени били смо домаћини преко 100 представа многих позоришта из наше земље, бивше СФРЈ, као и Европе, Азије и Латинске Америке, Африке. Кратко речено, није нам требало много времена да будемо примећени широм света тако да смо били учесници на преко 60 домаћих и међународних фестивала, као и добитници најзначајнијих награда на многим фестивалима у земљи и иностранству. О томе сведоче учешћа и по неколико пута на фестивалима: Дани комедије – Јагодина,  Нушићеви дани – Смедерево, Дани Зорана Радмиловића – Зајечар, Жанкини дани – Раброво, Борини дани – Врање, Фестивал монодраме – Земун, Мермер и звуци – Аранђеловац, Балкан театар фест – Димитровград, Фестивал глумца, Шабац, Фестивал глумца – Никшић, Барски љетопис – Бар, Град Театар – Будва, Дани комедије – Бијељина, Театар фест – Добој, Театар фест – Бања Лука, Фестивал камерних сцена – Сарајево, Мајски Кијев – Кијев, Украјина,  Фестивал Клуже, Бовец, Словенија, Међународни фестивал цабарета Гумбекови дани – Загреб, Хрватска, Међународни позоришни сусрети црноморских земаља – Трабзон, Турска, Медитерански фестивал – Бари,  Италија, Фестивал подунавских земаља – Гиургиу, Румунија, Међународни фестивал комедије – Габрово, Бугарска, Међународни позоришни фестивал Радуга –Санкт Петербург, Русија, Међународни позоришни фестивал “АКАДЕМИЈА“– Омск, Русија. Наше представе извођене су, поред многобројних градова Европе, и у Канади, Кини, Аустралији, Новом Зеланду, Африци.

Како сама природа посла којим се бавимо не зна за границе, већ 2002. године, одлучили смо да позориште „Славија“, иако самофинансирајуће позориште, оснује и сопствени и то међународни позоришни фестивал, што је такође јединствено у позоришној пракси. Били смо свесни да је овакав фестивал велики залогај али желели смо да га реализујемо на другачији начин од постојећих фестивала. Искористили смо пријатељства и први повезали покидане везе не само са позориштима са простора бивше Југославије која су после много година први пут у нашу земљу дошли управо на наш фестивал. Били смо домаћини многобројним позориштима из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније а са поносом истичемо да смо угостили националне театаре из свих бивших југословенских република, Националне театре Бугарске, Румуније, Азербејџана и Национални театар Албаније из Тиране који је први пут после више од пола века гостовао у Србији, и то у нимало срећним односима наших земаља. Поред њих смо били домаћини и театрима из Аустрије, Енглеске, Немачке, Бугарске, Мађарске, Румуније, Русије, Украјине, Израела, Литваније, Швајцарске, Пољске, Словачке, Бразила, Јапана, Италије, Летоније, Аргентине, Канаде, Белорусије, Ирана, Казахстана, Марока, Сједињених Америчких Држава...

Тренутно се на нашем репертоару налази 30 представа, међу којима и 15 које су изведене преко 100, 200 или 300 пута, у којима играју најпознатији не само српски глумци, а у току су активности за одржавање XИИИ Међународног позоришног фестивала „Славија 2014“.

Са великом радошћу истичемо да поред свакодневног извођења представа у Позоришту „Славија“ више стотина пута наше представе изведене су скоро у сваком месту Србије, које је имало минималне техничке услове, широм бивше Југославије, Балкана, Европе и свих осталих континената.