Izleti

 

KOSMAJ

Na manje od sat vožnje od centra Beorgada nalazi se jedna od najlepših šumadijskih planina - Kosmaj. Duž puta Sopot - Mladenovac nalazi se nekoliko restorana i kafana, kao i prodavnica. Nezaobilazna stanica je i hotel "Babe", koji ima sportske terene i terene za peintbol, i u kojem vikendom organizuju ručak po principu švedskog stola.

Kako stići? Može autoputem ka Mladenovcu ili Avalskim putem preko Ralje.

AVALA

Toranj na Avali postao je istinska atrakcija, a ukoliko vreme posluži, pogled s vrha protezaće se do Aranđelovca! Na Avali radi nekoliko restorana i planinskih kuća, spomenik Neznanom junaku i Toranj otvoreni su do 18 časova, a ulaznica je 100 dinara.

Kako stići? GSP linijom 400.

SURČIN

Surčin je postao omiljeno beogradsko izletište, jer nudi zabavu za svačiji džep. Etnokuća Stajković, u centru Boljevaca, dovoljan je razlog da se poseti Surčin. Može se ručati na salašu "Stremen", u klubu "S" ili u "Kolebi" u Bojčinskoj šumi, kraj koje se nalazi i letnja pozornica na kojoj ovog vikenda počinje Bojčinsko kulturno leto.

Kako stići? Sva turistička mesta su dobro obeležena, a do Surčina ide nekoliko GSP linija - 601, 605, 610, 611...

ZORNIĆA KUĆA

U Barajevu, u selu Baćevac, nalazi se "Zornića kuća", u kojoj se služi 45 vrsta rakija. Ovo etnodomaćinstvo ima dobar parking, lep pogled, ukusnu hranu, igralište i mini zoo-vrt za decu.

Kako stići? Ibarskom magistralom, posle Meljaka, kada se pojavi tabla, treba skrenuti levo i voziti stalno desnom stranom.

ČAROBNI VRT

U selu Leskovac, kod Lazarevca, treba videti dvorište naivnog umetnika Bogosava Živkovića. Vrt su posetile mnoge poznate ličnosti, poput američkog predsednika Džimija Kartera.

Bogosav je dvorište počeo da preuređuje u vrt posle sna u kome mu je zmija rekla da bi trebalo da počne da se bavi ovakvom vrstom umetnosti. Od tog jutra, dvorište je počelo svakodnevno da se menja, a stabla koja je oblikovao, likovima samo njemu poznatim, imaju izgled sličan indijanskim totemima.

Kako stići? Ibarskom magistralom, sa leve strane nalazi se skretanje za selo Leskovac.

EČKA

Hotel "Kaštel Ečka" izgrađen je u engleskom stilu, dvorac je podigla porodica Lazara Dunđerskog, a na svečanom otvaranju dvorca 1820. godine svirao je Franc List.

Danas je ovo zdanje potpuno renovirano i pretvoreno u hotel, a nedaleko od njega nalazi se jedno od najvećih lovišta Srbije, Carska bara.

Kako stići? Udaljen je 60 kilometara, na putu ka Zrenjaninu.

KARAĐORĐEV VAJAT

U Orašcu, u drvenim vajatima, ljubazni domaćini već nekoliko godina bogatom trpezom dočekuju goste. U "Karađorđevom vajatu" sve je originalno, a najveća atrakcija su pogled i blizina Topole, Aranđelovca i Markovačkog jezera (u kojem može da se peca).

Kako stići? U Orašcu treba pronaći pumpu, pa krenuti putem iza nje i pratiti putokaz.