OŠ “Jovan Dučić”

 
OŠ “Jovan Dučić”

OŠ “Jovan Dučić”


Menjali su se direktori i nastavno osoblje, ali su odnos prema radu, zahtevi i kriterijumi ostali na visokom nivou.

Na levoj obali Save, u novobeogradskom bloku XXI, zaštićena zgradama naselja poznatog po imenu "Šest kaplara", smeštena je skromna zgrada Osnovne škole "Jovan Dučić".

a Ideja o izgradnji ove osnovne škole začeta je davne 1940. godine i ostvarena zahvaljujući trgovcu i dobrotvoru Lazaru Ajdukoviću. Gradu je poklonio zgradu u današnjoj ulici Zarija Vujoševića na Starom sajmištu i ona je bila adaptirana u školu. Ubrzanom izgradnjom Novog Beograda ova zgrada postala je suviše tesna da primi sve veći broj đaka, pa je tako izgrađena privremena montažna zgrada, koja je prve učenike primila septembra 1958. godine. Učenici su se u školsku zgradu na današnjoj lokaciji u bloku XXI preselili septembra 1967. godine.

c Prvobitni naziv škole bio je u skladu sa vremenom u kome je izgrađena, pa je dugo godina škola nosila ime tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita. Promenom društvenih okolnosti, promenjeno je i ime škole, te ona od 16. marta 1992. godine nosi ime velikog pesnika, diplomate i svetskog putnika Jovana Dučića.

Menjali su se direktori i nastavno osoblje, ali su odnos prema radu, zahtevi i kriterijumi ostali na visokom nivou.

b Danas u školi postoji 29 odeljenja sa 725 učenika, a u njoj radi 84 radnika. Učenici od petog razreda biraju drugi strani jezik (francuski ili ruski) , a engleski jezik uče od prvog razreda. U produženom boravku je omogućeno besplatno fakultativno učenje italijanskog jezika.Obrazovni kadar čini 52 nastavnika sa visokom stručnom spremom i 12 nastavnika sa višom stručnom spremom. Pored toga, nastavni kadar prošao je niz obuka i stručnih usavršavanja namenjenih nastavnicima i učiteljima, kao što su: Aktivno učenje, Rad na računarima, Korak po korak, Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja, Bukvar dečijih prava, Ni crno ni belo, Čuvari osmeha, Bezbednost u saobraćaju, Građansko vaspitanje, Priprema za Novu školu, Psihološke krizne intervencije, Profesionalno osnaživanje škola i mnoge druge. Naša škola sa uspehom je završila projekat ,, ŠKOLA BEZ NASILjA ,,.

Učenici naše škole postižu zapažene rezultate na raznim takmičenjima i izuzetne rezultate na završnom ispitu.  Školske 2011/2012.godine učenici su bili najbolji na opštini, drugi u gradu i drugi u Republici  Srbiji.